• programa :
  • pais :
  • orden : 10

World Memorial to the Pandemic. A Space that Pays Tribute to Life and Nature

Montevideo, Uruguay

Inspired by the present, but conceived of as a contribution to the future, the World Memorial to the Pandemic is a project that gives rise to a public space without an impact on the environment or costs to the State.

It is a public space oriented to reflection that, although it stems from the experience of this pandemic, is not limited to it or to the way in which the planet is facing it. Instead, the memorial aims to continue building a collective consciousness that reminds us that mankind is not the center of the ecosystem in which we live since we will always be subordinate to nature.

In a few years this pandemic will be one more chapter in history, but it makes us reflect on how we dialogue with nature and on what is our place in the world. From this idea, we started to design this project as a contribution: we are doing it because we want to contribute to turning this adversity into a learning experience. If this idea also brings about a new public space that has no negative impacts and does not imply any cost for the State, since it is financed by private contributions, it seems to us to be a possible dream.

On that basis, the studio proposed that this initiative be evaluated by the different public institutions involved. We came up with the project and as architects we enjoy the process and love to see our ideas materialize. But now the matter is in the hands of the institutions and it will be them, in their own time and based on their points of view, who will determine whether this memorial is built in Uruguay.

A study carried out by geologist Eduardo Castiglioni PhD and biologist Silvia Villar PhD concluded that the World Memorial to the Pandemic “does not pose a risk in the short or long term from a strictly physical and/or biological point of view.”

The construction method provides for the structure to be prefabricated, with the components assembled on site, which avoids the impact of heavy construction work in the area, and this in turn allows the work to be reversible easily, quickly and without any impact.

The proposal also involves the mitigation of exogenous elements that are present at the site and that do not currently favor the landscape.

SHARE PROJECT